Geschiedenis

Samuel Gassan opent zijn eerste diamantslijperij in 1945

Gassan Diamonds werd in oktober 1945 opgericht door Samuel Gassan. De diamantair hield zich voornamelijk bezig met het slijpen van diamant en met de import en export van zowel ruwe als geslepen diamanten, edelstenen en juwelen. Gassan Diamonds was groothandel en detaillist tegelijk. Vanuit alle hoeken van de wereld kwamen toeristen naar Amsterdam om diamantslijpers aan het werk te zien. Samuel Gassan merkte door toeristen een uitleg te geven over diamant en het ambacht van diamantslijpen dat zij diamanten kochten. Sinds 1955 ontvangt Gassan Diamonds toeristen en tot op de dag van vandaag blijkt deze formule uiterst succesvol.

Nog steeds een familiebedrijf

Samuel Gassan overleed in 1983. Sindsdien staan zijn twee kleinzoons Benno en Guy Leeser aan het hoofd van dit indrukwekkende bedrijf. Benno Leeser is de oudste van de twee en is sinds 1973 aan het bedrijf verbonden. Hij is tegenwoordig de Managing Director vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam. Guy Leeser kwam in 1980 bij het bedrijf en werkt vanuit de vestiging in New York. Sinds 1 november 2011 is Benno Leeser enig shareholder van de Gassan groep.

Toeristische attractie

Vanuit alle hoeken van de wereld kwamen toeristen naar Amsterdam om diamantslijpers aan het werk te zien. Samuel Gassan merkte door toeristen een uitleg te geven over diamant en het ambacht van diamantslijpen, zij diamanten kochten. Sinds 1955 ontvangt Gassan Diamonds toeristen en tot op de dag blijkt deze formule uiterst succesvol.

BOAS gebouw

De voortdurende groei van het bedrijf maakte in 1990 dat er een groter bedrijfspand nodig was. Gassan Diamonds B.V. kwam terecht in een historische diamantslijperij, waar de slijpmachines voornamelijk werden aangedreven door stoom. Het gebouw is gevestigd in het centrum van Amsterdam en heeft een oppervlakte van 5.000 vierkante meter. De afgelopen jaren werd het bedrijf bezocht door ongeveer 350.000 bezoekers per jaar.

Internationale groei

Promotie maken in het buitenland en uitbreiding van de groothandel zorgde ervoor dat het steeds beter ging met Gassan. In 1952 werd het eerste buitenlandse kantoor te Antwerpen in België* geopend. Daarna, in 1959 kwam er een kantoor in Pforzheim en een kantoor in Düsseldorf in Duitsland. In 1960 in Tel Aviv, Israël, in 1966 in Zug, Zwitserland en in 1980 in New York*, USA. Vanaf 1967 is er een Japanse vertegenwoordiger aangesteld in Tokyo* om het bedrijf te promoten.

Luchthaven

In 1967, aangespoord door de geleidelijke groei van verkopen aan toeristen, richtte het bedrijf zich op de luchthaven van Amsterdam. Hier werd de eerste Tax Free Diamantair* gevestigd. In 1995 werd Gassan Plaza* geopend in Schiphol Plaza, het winkelcentrum van de luchthaven. De Gassan Plaza winkel biedt een uitgebreide collectie horloges, juwelen en bijoux. In het laatste kwartaal van 2008 opent Gassan Plaza de deuren van haar nieuw verbouwde winkel volgens een geheel nieuw winkelconcept.

Tijdens de herfst van 1992 opende Gassan Schiphol B.V. de eerste Tax Free Juwelier in het buitenland; in London Heathrow’s Terminal 3. In 1995 en 1996 werden er Horloge- en Juwelierszaken geopend op de Terminals 1 en 2. Op Terminal 4 werd een Diamantair geopend. In 1997 kwamen er twee ‘Swatch Shops’op Schiphol; en één op Schiphol Plaza*. Ook opende Gassan Diamonds in 1997 twee after-sales kantoren in Bejing* in China en in Indonesië. Verder werden er nog drie after-sales kantoren in Bangkok, Thailand en Hong Kong* geopend. In de afgelopen jaren zijn er nog twee Swatch shops achter de douane in de Tax Free zone bijgekomen*. In 2002 opende het bedrijf de eerste Guess shop in Schiphol Plaza. In september 1999, opende Gassan Schiphol B.V. een Pens and Watches Shop op zowel de E- als de F-pier*. En uiteraard kwam er in 2000 ook een juwelierswinkel op de D-pier*. Begin 2007 opende Gassan de deuren van een eerste Rolex Boetiek*, in bezit van een andere retailer dan Rolex, op een luchthaven buiten Zwitserland, Sinds het begin van 2008 heeft Gassan Diamonds vijf nieuwe winkels* op de luchthaven Changi in Singapore incl. een Rolex boetique en eind december 2008 wordt de eerste en enige juwelierswinkel op London City Airport* door Gassan Diamonds geopend. Daarnaast opende in 2011 een Gassan Trends winkel op Amsterdam Airport Schiphol.
De locaties waar een * staat aangegeven zijn nog steeds in het bezit van Gassan Diamonds.

Activiteiten Gassan Diamonds

Op dit moment werken er bij benadering 500 werknemers voor Gassan Diamonds. De werkzaamheden variëren van diamantslijpen tot de verkoop van losse, geslepen diamanten aan zowel groothandel als detaillist. Ook worden er gouden juwelen met diamant en horloges verkocht en voeren zij eigen juwelen collecties zoals Gassan 121, Gassan junior, Gassan Special Moments, Gassan Haute Joaillerie en een horlogelijn Guy David.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Gassan assistent

Vul het formulier in en een van onze medewerkers zal binnen 24 uur contact met u opnemen


captcha

Close