Koninklijke Looks
ContactMijnGASSAN MembershipInloggen

Koninklijke Looks

De looks en juwelen van royals

Ruim twintig jaar geleden maakten we kennis met Máxima Zorreguieta, de mooie vriendin van toen nog kroonprins Willem-Alexander. Zij trouwden, kregen drie dochters, Willem-Alexander werd koning en koningin Máxima werd een heus stijlicoon. Debora Huisman-Leeser bespreekt samen met visagist Bart Brom en styliste Chantal Bles de looks van onze koningin en andere royals.

Debora: “Koningin Máxima is een enorm stylish vrouw met een goede smaak en we zijn trots dat ze onze koningin is. Deze outfit die ze droeg tijdens de Opening van het Holland Festival in 2019 vind ik heel mooi (1).”


Chantal: “Deze jurk is prachtig. Hij is van Claes Iversen, die samen met Jan Taminiau één van Máxima’s favoriete modeontwerpers is. Claes had deze jurk voor de catwalk gemaakt en deze ringen zaten over de hele jurk. De jurk is aangepast voor Máxima, want ze mag als koningin niet te sexy gekleed zijn. Die ene ring is een mooie touch en haar uitstraling is beeldschoon.”

Chantal: “De look die Máxima vorig jaar tijdens Dodenherdenking droeg is mijn favoriet (2). De Dam was vanwege corona helemaal leeg en het was doodstil toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima opkwamen. Met die hoed en de zwierende rok leek ze een Spaanse schone. Ik vond het zo mooi en indrukwekkend. Willem-Alexander zag er ook erg goed uit, het klopte helemaal.”


Debora: “Het is een heel mooi stel.”


Bart: “Ze leken hier zo uit een film stappen.”

“Het is alsof ze zo uit een film komen.”


Chantal: “Dit vind ik een beeldschone jurk met het riempje en het mouwtje dat net even wat uitsteekt (3). Het is van Natan, een Belgisch modehuis waar Máxima veel van draagt. Ik vind de hoed wat groot. Ze sprak tijdens de opening met kinderen en ik vind zo’n grote hoed dan wat afstand scheppen.”


Debora: “Ik vind dit heel mooi en deze grote oorbellen, de schelpen met parels vind ik ook beeldig. Deze oorbellen heeft ze vaker gedragen en dat ze haar sieraden vaker draagt, vind ik ook zo leuk aan Máxima. Dit kapsel staat haar heel goed.”


Bart: “Ze draagt deze lok met een knot onderin ook vaak met Koningsdag. Een goede keuze, wat mij betreft. Het staat mooi en blijft goed op z’n plek, ook als het waait. Losse haren vind ik lastig, want als er veel wind staat, waait het kapsel open.”


Chantal: “Deze high waist broek met wijde pijp en simpele body is heel anders dan wat ze normaal gesproken draagt, het is veel minder statig (4). Je ziet dat Máxima en haar stylist goed kijken naar de mode en ik denk dat Máxima veel feeling heeft met mode en styling.”


Bart: “Deze foto’s zijn allebei gemaakt door Erwin Olaf en toch heel verschillend (5). Dit is een klassieke, tijdloze foto, een foto die altijd gebruikt kan worden. En dit is echt een beeld van nu, met dat windje in het haar. Je weet gewoon dat deze foto in 2020 of 2021 is geschoten. Ik vind het leuk dat Máxima dat allebei kan laten zien. Dat was bij prinses Beatrix niet, de foto’s van haar als vorst kunnen uit elk jaar zijn.”


Debora: “Hier draagt Máxima een klassiek collier zoals deze hier, maar dan met veel meer saffier erin (6).”


Chantal: “Ik vind het knap, dat ze zo’n klassiek collier toch jong maakt, door haar kleding en het losse haar.”


Debora: “Ze heeft gewoon veel smaak en ademt stijl.”

“Máxima heeft veel smaak, ze ademt stijl.”

Debora: “Máxima draagt heel verschillende outfits en stylet haar juwelen, maar haar make-up is altijd een beetje hetzelfde?”


Bart: “Máxima is heel trouw aan haar make-up. Zij houdt het ooglid licht, de arcadeboog wordt ingevuld en het ooglid onder haar oog wordt ook aangezet. Met lipsticks varieert ze wel. Het ene moment heeft ze zachtroze lippen en tijdens feestjes gaat er weleens een knalkleur op.”


Debora: “Ze heeft ook altijd een lijntje onder haar ogen tot halverwege het ooglid.”


Bart: “Daar wordt wat oogschaduw aangebracht en zo zorg je dat de ogen optisch opengaan en meer spreken. Máxima’s look is echt een beeld van deze tijd. Maar soms ziet ze er heel tijdloos uit, deze foto zou zelfs in 1920 gemaakt kunnen zijn. Dat vind ik zo knap aan Máxima. Prinses Beatrix had als staatshoofd altijd hetzelfde kapsel. Dat werd voor haar ontworpen in Parijs door Alexandre de Paris die ook kapsels bedacht voor onder andere Audrey Hepburn en Grace Kelly, prinses Grace van Monaco. Prinses Beatrix heeft haar kapsel nooit veranderd, net als haar moeder koningin Juliana die ook haar hele periode als staatshoofd één kapsel had.”


Debora: “Dat zegt ook veel over die tijd. Vroeger kreeg je één ring en die droeg je de rest van je leven. Vandaag de dag wil je alles kunnen veranderen en aanpassen. De sieraden van de koninklijke familie worden natuurlijk van generatie op generatie doorgegeven, Máxima laat het aanpassen en draagt het steeds op een andere manier. Deze tiara bijvoorbeeld draagt ze ook weleens zonder de parels (7). En deze grote smaragd plaatst ze soms op een tiara of een broche. Dat is het mooie van juwelen, ze gaan generaties mee. Wij vermaken voor onze klanten ook vaak sieraden die ze hebben geërfd.”


Debora: “Deze armband vind ik zo leuk, deze drie kleurstenen zijn de birthstones van haar drie dochters (8). Ze draagt ook vaak een armband met de initialen van haar man, haarzelf en de drie A’s van haar dochters. Soms draagt ze statige juwelen en dan prijkt ook zo’n persoonlijk armband om haar pols.”


Chantal: “Dat is heel erg van nu. Ik vind dat het koningshuis veel dichter bij het publiek staat dan vroeger. Toen was het allemaal veel statiger: het haar, de make-up, kleding.”


Debora: “Dat ben ik met je eens. Máxima draagt vaak horloges van Cartier en combineert haar outfits soms zelfs met bijoux. Dat vind ik heel leuk, het maakt het koningshuis heel toegankelijk.”


Chantal: “Het hoeft voor mij niet té toegankelijk te worden. Ik vind het leuk dat Máxima Zara draagt, maar ik vind dat de koning en koningin wel mogen uitstralen dat ze staatshoofden zijn en dat we naar hun kleding en juwelen op mogen kijken.”


Debora: “Deze broche is van koningin Juliana geweest en het leuke ervan is dat je hem kort en lang kan dragen (11). Ze draagt hem vaker en ook op andere manieren. Hier heeft de broche aan de bovenkant bijvoorbeeld een andere knop. Máxima speelt op een natuurlijke manier met juwelen, dat vind ik heel leuk. Haar schoonmoeder prinses Beatrix was veel klassieker. Máxima is een grote inspiratiebron in sieradenland.”

Debora: “Deze tiara is ook heel bijzonder (9). Deze smaragd kan eraf en ergens anders aan worden gehangen. Dat kan ook bij de broche. Deze smaragd is heldergroen en dat betekent dat het van een waanzinnig hoge kwaliteit is.”


Chantal: “Dat zou je toch van dichtbij willen zien?


Debora: “Zeker! Ik zou ook graag meekijken hoe ze de juwelen vermaken. Ik vind oude juwelen die generatie op generatie gedragen worden zo mooi.”

Bart: “De juwelen gaan straks natuurlijk allemaal naar Amalia en haar zusjes, de volgende generatie. Draagt prinses Amalia al bepaalde sieraden?”


Debora: “Ik zie eigenlijk nog weinig sieraden bij Amalia.”


Chantal: “Ze is natuurlijk jong, dus ze heeft helemaal niet veel nodig. Haar outfits hoeven ook niet heel spectaculair te zijn en ik vind dat ze er altijd goed uitziet. Ik vind wel dat het allemaal net wat funkier, hipper en jonger kan. Ik denk dat broeken, zoals high waist pants haar top zouden staan.”


Debora: “Ik vind dat Amalia een hele mooie en leuke uitstraling heeft. Ik vind haar huid ook prachtig, net als deze rozige make-up.”


Bart: “Dat ben ik met je eens. En dat lange haar past haar erg goed. Meiden van die leeftijd willen allemaal lange lokken, haar kapsel is helemaal van nu.”

Debora: “Koningin Rania van Jordanië is ook zo’n mooie stijlvolle vrouw.”


Chantal: “Als je van mode en beauty houdt, dan staat Rania samen met Máxima bovenaan (10).”


Bart: “Haar make-up is erg goed, met die donkere oogleden en het haar is mooi in de krul. Volgens mij is Rania al knap als ze wakker wordt en heeft ze niet veel nodig.”


Debora: “Ze heeft ook zulke mooie grote ogen. We zien haar nooit met heel uitgesproken of statige juwelen, ze draagt items die jij en ik ook zouden kunnen dragen.”


Chantal: “Dit klassieke hoedje staat haar heel mooi. Hoe wordt dit trouwens vastgezet, zodat het niet wegwaait?”


Bart: “Zo’n pillbox hoedje zet je aan de bovenkant vast met een kam en eventueel met spelden.”

Bart: “Van deze look die Máxima op het feest ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag droeg, word ik heel blij. Dit haarjuweel en de jurk van Jan Taminiau zijn prachtig (12).”


Debora: “Dit is beeldschoon.”


Chantal: “Jij droeg toch ook een haarjuweel toen je ging trouwen?”


Debora: “Ja, dat klopt. Dat was een kam van witgoud met diamanten. Het werd vastgezet en met haarlak gefixeerd, maar ik vond het nog best tricky en spannend, vooral bij het dansen op onze bruiloft.”


Debora: “Prinses Marilène vind ik heel knap. Ze draagt vaak Choices by DL juwelen en daar ben ik erg trots op. Ze straalt op alle foto’s (13).”


Bart: “Haar naturel make-up staat prachtig en ik vind haar kapsel, met de lok en het volume heel goed gekozen. Je moet in Nederland bij buitenactiviteiten altijd rekening houden met het weer en de wind.”


Chantal: “Marilène heeft een enorm goed figuur, een mooie blik en een klassiek uiterlijk. Ze heeft nog niet één kledingstijl. Het ene moment vind ik wat ze draagt beeldschoon, zoals hier op de foto. Het andere moment mag ze best wat pittiger gekleed gaan. Ze is een heel natuurlijke schoonheid, ik denk niet dat ze iets heeft laten doen.”

Bart: “Ik denk zelfs dat niemand van ons koningshuis iets heeft laten doen.”


Debora: “Kennen jullie het gezegde ‘diamanten doen meer dan welke facelift ooit’? Dat is wel zo, als je minimaal vier karaat in je oren hebt, kijkt niemand meer naar de rest.”


Chantal: “Haha, dat ga ik thuis even melden.”


Debora: “Máxima heeft een klassieke make-uplook. Wat is nu de look van dit moment?”


Bart: “Een stralende gezonde huid en volle wenkbrauwen en een eyeliner, is erg van nu. Net als volle lippen.”


Debora: “Moeten we de lippen wat bijtekenen en net iets buiten de lijntjes kleuren?”


Bart: “Nou, net buiten de lijntjes tekenen is wat gevaarlijk, haha. Als je je lippen goed mat houdt, kan dat in principe wel, maar nu komt glanzende lipstick en lipgloss weer terug en dan zie je goed dat het bijgetekend is. Dus wat mij betreft kan je dat beter gewoon niet doen. Lipgloss staat trouwens ook heel vrolijk en dat kunnen we wel gebruiken nu met corona en alle restricties.”

“Kennen jullie het gezegde ‘diamanten doen meer dan een facelift’?”