GASSAN OFFICIAL TIME PARTNER AZ - AZ in Zaken - GASSAN Diamonds
ContactMijnGASSAN MembershipInloggen

Sinds de zomer van 2020 is Gassan Diamonds Official Time Partner van AZ. Presidentdirecteur Benno Leeser spreekt over het partnership met de Eredivisionist, ondernemen in tijden van een pandemie en de band met AZ. “Ooit begonnen bij Wastora.”

“Mijn grootvader is 75 jaar geleden het bedrijf Gassan begonnen”, zegt Leeser over de start van de jubilerende onderneming. “Ik ben in 1973 bij het bedrijf van mijn opa begonnen als diamantinkoper. In die tijd was het veel meer gebaseerd op groothandel. Toen ik het overnam, heb ik het meer naar detailhandel gebracht.”

Drie facetten
Voor Leeser is het succes van Gassan Diamonds duidelijk. “Ons bedrijf staat voor drie facetten, om in diamanttaal te spreken. Eén is kwaliteit. Ik kan niet altijd de goedkoopste zijn, maar wel de kwaliteit garanderen. De tweede is service tot in het oneindige. Een gewonnen discussie met een klant kan een verloren klant zijn. De derde is dat we een honderd procent familiebedrijf zijn. Mijn vrouw Kitty en ik zijn de derde generatie in het bedrijf. Onze kinderen David en Debora en hun partners Gytha en Dustin zijn vierde generatie en mijn kleinkinderen werken ook al deels mee. Wat ik sterk vind van een familiebedrijf, is dat wij veel meer de lange termijn zien dan een beursgenoteerd bedrijf.” 

Tweede Wereldoorlog
Dat inmiddels de vijfde generatie Leeser actief is binnen Gassan, is niet vanzelfsprekend. Grootvader Samuel Gassan werkte van 1924 tot 1936 als diamantsnijder in Amsterdam. Door de crisisjaren ’30 verloor hij zijn baan, maar had nog wat diamanten in zijn bezit. Toen de Tweede Wereldoorlog zijn intrede deed, vluchtte opa Gassan met diamanten in zijn schoenen naar Zwitserland. Na de oorlog keerde hij terug naar Amsterdam en begon in oktober 1945 diamanthandel Gassan. 

Overname
Leeser: “Ik had in eerste instantie niet het idee om bij mijn grootvader te gaan werken en was van plan om bij de damesmodezaken van mijn vader aan de slag te gaan. Maar mijn ouders gingen scheiden en ik wilde niets met de nieuwe vrouw van mijn vader te maken hebben. Op dat moment werd ook duidelijk dat mijn opa geen opvolging had voor zijn bedrijf en hij vroeg of ik bij hem wilde komen werken. Ik gaf aan dat ik dat wel wilde proberen, maar ook zonder drama afscheid kon nemen als het niet zou bevallen. Inmiddels zijn we 47 jaar verder.” 

Pandemie
Net als de rest van ondernemend Nederland heeft Gassan te maken met de wereldwijde uitbraak van Covid-19. “In de huidige pandemie hebben we gelukkig geen mensen hoeven ontslaan”, zegt Leeser. “Het is wel zo dat er aflopende contracten niet zijn verlengd. In mei hebben we de eerste budgetten gemaakt en die waren behoorlijk negatief. Dat hebben we ook gepresenteerd. Mede door de NOW-regeling van de overheid, de blijvende vraag naar horloges van Rolex en bezuinigingen daar waar het kon, hebben we enorme stappen gemaakt.” 

Saamhorigheid
“In oktober hebben we in Hotel Katwoude een budgetstafvergadering gehad, waarbij mijn vrouw enorm onder de indruk was van de saamhorigheid binnen Gassan. Mede doordat ik wat gezondheidsproblemen had, was dat een best emotionele bijeenkomst. We hebben de geplande min weten om te zetten in een plus. Op 15 december, na de lockdown, hebben we crisismanagement gedaan. We hebben een organisatie neergezet, wat betekende dat we binnen 24 uur van Groningen tot Maastricht bij de klanten thuis konden afleverden. Echt een teamprestatie.” 

Toerisme
Een andere impact is het bezoek van toeristen aan Gassan. “Normaal krijgen wij 400.000 toeristen per jaar in onze experience”, vertelt de CEO. “Dit jaar komen we niet aan de 40.000. Schiphol is op dit moment zelfs helemaal dicht. Wel merken we dat de Nederlandse markt een boost heeft gekregen. Men gaat niet op vakantie en in principe wordt er minder kleding gekocht. Dus zij besteden het geld dat ze op zak houden meer aan horloges, diamant of juwelen. Er wordt meer online verkocht, zeker met horloges is dat wat makkelijker.  We leveren het samen met de horlogemaker persoonlijk af bij onze klanten. Met juwelen is dat een stuk moeilijker, omdat je als klant meerdere stukken naast elkaar wilt zien. Online is weliswaar het eerste contact met de klant, maar wij vinden het toch wel heel leuk om de mensen hier te ontvangen met een glas champagne en alles erop en aan.” 

Voetbal
Ook in het Nederlands voetbal is Gassan inmiddels een gevestigde naam. Sinds de zomer van 2020 is het bedrijf Official Time Partner van AZ. “Wij werken van oudsher samen met de familie Molenaar en de club AZ ken ik dan ook al heel lang. We zijn ooit begonnen met diamant in de winkels van Wastora en later kwamen daar horloges en juwelen bij. Ik kan me nog goed herinneren dat we in die tijd een paar gouden oorbellen verkochten aan een jongen die deze aan zijn moeder wilde geven. Dat kostte eigenlijk 25 gulden, maar hij kwam niet verder dan 24. Dan was het toch akkoord.” 

AFAS Stadion
Als Official Time Partner is Gassan tot medio 2023 te zien in het AFAS Stadion. “Ik ben van oudsher een AZ-fan en kwam regelmatig in De Alkmaarder Hout. Nu zijn we te zien op de boarding in het stadion en we willen graag actief zijn met de businessclub en de AZ-selectie. De leden van het AZ Netwerk zouden we bijvoorbeeld graag willen ontvangen en rondleiden in onze experience. AZ is een prachtige club die bij Gassan past. Wij hopen dat de club zich net zo thuis voelt bij ons als wij bij hen.” INTERVIEW AZ IN ZAKEN | 39 

Op maat
Dat voetbal en lifestyle een goede combinatie zijn, bleek eerder in 2009. Toen liet de kampioensploeg van AZ een uniek horloge maken bij Gassan. “Horloges worden tegenwoordig veel meer verkocht voor speciale gelegenheden, zoals geboortes”, weet Leeser. “We werken daarbij ook met gravures. We hebben zowel nationaal als internationaal kampioensploegen voorzien van een uniek horloge. Dat is heel leuk om te doen. Service staat daarbij hoog in het vaandel, want ze kunnen het horloge op meerdere plekken in de wereld kopen. Wij proberen via de service en de experience uniek te zijn. Wij spreken ook hun taal en dat vinden de voetballers leuk.” 

Trophy by Gassan 

De samenwerkingen in het voetbal smaken mede daardoor naar meer. Leeser: “We zijn nu bezig met een nieuwe collectie: Trophy by Gassan. Wij verkopen veel horloges aan voetballers, maar op het gebied van diamant is dat veel minder. De spelers komen bij ons en dan zeggen ze: ‘Oh, doen jullie ook diamant?’ En diamant is eigenlijk onze hoofdactiviteit. De Trophy by Gassan-collectie is gebaseerd op de voetballers en het zijn allemaal individuele stukken die we maken. Dat moet een feest zijn van begin tot eind. Dat begint met het tekenen van het juweel, samen met de klant, en eindigt met een rondleiding door onze vestiging aan de Nieuwe Uilenburgerstraat in Amsterdam.”


Bron: "AZ in Zaken"